Cenaclul de la Roma a luat ființă la 20 August 2014, fondator Valeriu Barbu, iar la 29 Martie 2015 a avut loc, faptic, prima ediție. Succesul primelor 11 ediții s-a datorat tuturor membrilor participanți de atunci, oameni iubitori de literatură. Aici și-au găsit manifestarea culturală Zâna Azamfiricăi, Vasilica Cojocaru, Nicolae Anton, Laurențiu Trifan, (care au ales apoi un drum aparte, creându-și propriul lor cenaclu), însă, pe parcursul acestei etape, au marcat CdR ca primii membri activi aducându-și aportul lor la ființa CdR. Totodată, la reușita edițiilor au contribuit prin excelență și:  Evandro Rossetti, Tony Tani, Alexandru Paraschiv, George Lupașcu, Vasile David, Stănica Vînătoru, Mirela Leahu, Mariana Bogdan, Eliza Pușcoi, Ionel Sava, Constantin Florea, Tania Mariana Ianto,  Mario Ovidiu Madius și încă mulți oameni care ne-au făcut bucuria să participe și să facă din acest cenaclu o mișcare literară. De amintit faptul că în acest cadru s-a organizat prima ediție a Zilei Culturii Naționale la care am avut oaspeți de la Direcția 9 București: Adrian Suciu, Marius Dumitrescu, Ciprian Chirvasiu, Marie Vrânceanu, Cristina Berinde, de la Milano Nadejda Tolstoi și mulți alții de la Roma.

Începând cu ediția a 12 a – și până la cea de-a 31-a, Cenaclul de la Roma a fost legalizat în urma asocierii membrilor care și-au exprimat adeziunea  și …au creat Associazione Cenacolo Letterario Romeno di Roma. Această asociație nu a avut scop lucrativ și nu a urmărit interese politice sau economice, a fost exclusiv de caracter cultural. În această etapă sunt demne de ramarcat mult mai multe personalități, oameni iubitori de frumos: Eviana Merăuță, Stănica Vînătoru, Mihaela Ionescu, Mariana Bogdan, Maria-Ilena Tănase, Mariana Cornea, Daniela Mihăeș, Doina Mustățea, Elena Agapi, Elena Lisa, Mirela Leahu Varga, Maricica Goraș, Alexandru Popescu, Alexandru Paraschiv, o parte dintre aceștia fiind deja participanți încă la etapa celor 11 ediții amitite mai sus. Alăturându-se relativ frecvent și alte nume importante cum ar fi: Arpeggio&Roua, Vasile David, Tania Mariana Ianto, Vasile Tudorache, Aurelia Petrea, iar din partea cititorilor ar fi o listă covârșitoare însă amintim participanții cu un excelent aport cultural: Rodica Chircu, Jasmin Butnariu, Andreea Andreescu, Fabrizio Ricu, Marius Petrișor, Ionel Pîslariu, Petre Roca, Toni Roma, Marius Lupu, Nicoleta Barbu, Corina F Vatavu,  Elena Dabija,   Valentina Popa și Trupa ”Colors” ș.a. Oamenii care au frecventat edițiile și evenimentele sunt greu de înscris doarece lista acestora ar acoperi câteva pagini întregi. Asociația a fost dizolvată însă nu se poate vorbi de o ruptură propriu-zisă, nefiind nicio interdicție impusă cuiva de a nu mai participa pe viitor la CdR.

Această etapă a cunoscut o importantă creștere valorică și în care au avut loc: cea de-a doua ediție a Zilei Culturii Naționale, Ziua Mondială a Poeziei, lansări de carte cu participarea unor scriitori italieni și români, expoziție de pictură și alte evenimente, am avut oaspeți de seamă printre care Aura Christi, Lili Crăciun, Nicolae Țone și Cristian Biru.

(De bună seamă că au fost foarte multe nume omise aici și le vom completa pe parcurs)

Începând cu ediția a 32 a, Cenaclul de la Roma trece sub tutela asociației cu același nume: Associazione ”Cenaclul de la Roma” și continuă …o tradiție deja…!

Edițiile lunare ale cenaclului sunt deschise publicului larg, nefiind obligatorie înscrierea în asociație…  intrarea a fost, este și rămâne mereu gratis.

Începând cu această etapă, participanții se pot înscrie ca membri legitimați ai cenaclului, exprimându-și cererea în scris, (însă fără să fie necesar să devină ”asociați” în Ass.CdR) și vor beneficia prin asta de importante exclusivități.  Noua conducere CdR: Alexandru Paraschiv și Mirela Leahu Varga.

Contact – Via Balilla 7  Roma, Italia – 00185 – email: cenacolodiroma@gmail.com – 0039.380.8912125