povestea 13

Cenaclul de la Roma… în ziua praznicului Floriilor, 24 Aprilie 2016, în sala de la etajul unu a Teatrului ,,Lo Spazio” din centrul Romei. Trei ore de o încărcătură emoțională și de semnificații, rezultat al participării unor oameni de o ținută sufletească și intelectuală deosebită.
.
Lansarea cărții ,,Dreptul la viață”, Editura Stef, autor Aurelia Petrea, prezentată succint și esențializat de către moderatorul ediției iar apoi discursul autoarei care a stârnit interse prin temele abordate și maniera convingătoare, provocând interactivitatea publicului prezent, a constituit deschiderea ediției de cenaclu. Aurelia Petrea chiar știe să captiveze și aceasta și pentru că o preocupă chestiuni juridice și umaniste, sociale, de interes global. O moldoveancă plină de determinare și claritate în idei, un om cald și sincer, pe deasupra și poet autentic… A fost însoțită la această ediție de Claudiu Petrea, soțul, care ne-a lăsat senzația că i-a făcut plăcere să se afle printre noi…
Această ediție a căpătat sloganul ,,sub semnul vieții” din cauza cărții: ,,Dreptul la viață”… Mulțumim Aurelia Petrea
.
Cea de-a doua lansare de carte l-a avut ca protagonist pe cunoscutul poet Vasile David cu volumul ,,Colindător străin”, Editura Salonul Literar. Moderatorul și-a citit scurta lui prezentare după care… a început un adevărat spectacol de poezie și muzică marca Vasile David. Și chiar dacă autorul are o modestie nativă și un bunsimț nobil, a știut să electrizeze atmosfera, făcând să ajungă mesajele sale direct la inima celor prezenți.
O carte spre citire… iată, ,,Colindător străin,, Vasile David
.
În foaierul teatrului, socializare, autografe, îmbrățișări și strângeri de mâini, cunoștințe vechi și noi… la o cafea.
.
Gata pauza, înapoi în sală, sunt prezentate cărți din România: ,,Femeia sixtină,, a Lilianei Filișan, ,,Arhiva de geografie,, a lui Andrei Ionel, se citesc câteva dintre poemele lui Voichițoniu, pline de savoare și fină ironie. Așteaptă să fie prezentate încă multe alte cărți primite aici la Roma de la autorii din România: Daniela Toma, Vali Orțan, George Asztalos, Teodor Dume, Costel Stancu, Ioan Mihalcea și alții…
Se prezintă apoi și Revista Vocativ nr.1 a cărei supliment va fi tipărit curând și va cuprinde textele celor de la Cenaclul de la Roma… Urmează etapa ediției cea mai ,,curioasă,, prezentarea noilor membri. Aceștia au adus forța și mesajul scrisului lor, dar și o prezență umană de înaltă clasă.
Revelația ediției, Alexandru Popescu, anunțat de pe acum ca fiind următorul conducător al cenaclului. Un tânăr studios și foarte talentat care are un respect total pentru marile valori, pentru credință și învățătura buna, scrie deja versuri de adâncă inspirație.
Vasile Tudorache, iată, ca și Vasile David, un poet al iubirii față de oameni și de tradiții, al manifestului social, un păstrător al formelor fixe exprimate cu limpeziciune și sinceritate… Vasile Tudorache este de acum un membru de cenaclu ascultat și apreciat pe bună dreptate, doamna Tudorache, fiindu-i alături, a fost sperăm bucuroasă de entuziasmul general creat prin versul lui.
.
Tania Mariana Ianto, cu cinci volume expuse (de către moderator) pe masa cărților, a fost invitată să dea glas textelor din ,,Triumful nebuniei” considerat ca fiind cel mai puternic dintre cele cinci volume… Exuberanța sa și mai ales ultimul poem citit a stârnit aplauze și …bucurie.
Mirela Leahu, cu aceeași cumințenie și frumusețe în mesajele poemelor sale, cu care ne-a obișnuit, a recitat și a contribuit la rotundul ediției de cenaclu.
Mariana Cornea, după excelentul debut în volum survenit recent, confirmă încă o dată faptul că pașii în poezie se fac cu inima desculță…
.
A urmat actrița și regizoarea Violeta Bîrlă, magnetizând pe cei prezenți cu monologuri dar și discursuri sincere și emoționante despre viață. Violeta nu a venit ca actor la acest cenaclu, întreaga sa prestație a fost candidă și umană, fiind foarte îndrăgită de toată lumea… și știm asta nu doar din pricina aplauzelor prelungite…
.
Țărăncuțele de Roma. Un grup care crește valoric cu fiecare etapă, cu proiecte frumoase, păstrător al tradițiilor românești și, mai presus de aceasta, a prezentat o suită de poeme și un scurt joc scenic, tot de factură lirică. Elena Ifrim impresionând și de data aceasta cu modul care învață pe de rost și recită cele mai frumoase poezii… Mariana Bogdan, Mirela Stancu, Elena Ifrim, Eviana Euță și tânărul Alexandru, purtând coronițele Floriilor… au închis ediția de cenaclu într-o manieră care, împreună cu întreaga desfășurare de astăzi, a convins pe cei noi prenzenți să participe și pe data de 29 Mai 216, la ediția a XIV a.
.
Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă către gazdă, Teatrul Lo Spazio Roma și, chiar dacă astăzi au fost multiple manifestări, la una cel puțin regretând că nu am putut participa, cea organizată de Marius Lupu, ediția cenaclului nostru a fost unică și memorabilă din meritul tuturor celor douăzeci și cinci, treizeci de suflete românești… Mulțumim noilor participanți și sperăm să revină la edițiile viitoare, nu vizăm creșterea musai a numărului cât ca acesta să fie doar o consecință a empatiei și respectului, a dragostei față de limba noastră română și față de condeiul autentic.
Paște fericit dragi membri ai Cenaclului de la Roma și tuturor simpatizanților, editorilor și, special, cititorilor noștri.

2 thoughts on “povestea 13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cdr 2021
roma