Sub semnul Zilei Mondiale a Poeziei, ediția a treia, la Cenaclul de la Roma

Duminica lui 24 Martie 2019, sub spiritul Zilei Mondiale a Poeziei, la Teatrul Studio Uno din Roma, condus de actorul Alessandro Di Somma, a prins ființă un moment special, din meritul oamenilor care au găsit firesc să se bucure și să bucure prin darul lor, în fața Măriei Sale, Poezia, Metafora…

Armando Santarelli a deschis evenimentul într-o manieră particulară, înmuind inimile celor prezenți, dând voce gândurilor, sentimentelor și celor mai frumoase versuri din literatura italiană, având un efect scontat: așa se vorbește despre poezie, cu smerenie, generând o liturghie lirică!…

Înainte de pauza de foaier, Alina-Monica Turlea, Mariana Cornea, Alexandru Paraschiv, au trimis salutul lor celor prezenți, fiind nevoiți să se afle departe de noi, din motive obiective.

Alina Olga Perca, pentru prima oară în mijlocul cenaclului literar de la Roma, a ”atins” înalt audiența cu versuri esențiale ale sale și ale unui poet italian, Roberto Emili – Emiro. Alina, o prezență surprinzătoare și plăcută, prin ținuta sa exprimând sinceritate și spontaneitate.

Giuseppe Tacconelli, un frecventator al cenaclului nostru, ne-a condus într-un periplu al liricii contemporane italiene, prezentându-ne versurile celor mai importanți poeți ai Romei, unde îl includem fără nicio exagerare și pe dumnealui.

Lidia Popa ne-a oferit un crâmpei din opera uneia dintre cele mai importante voci ale literaturii române, Nina Cassian și, cu firească modestie, ne-a citit și din operele sale care merită să fie înscrise printre cele mai autentice creații românești din Italia de astăzi…

Iuliana Olariu, o personalitate culturală, a fost prezentată de către Armando Santarelli și o așteptăm cu aceeași emoție în mijlocul nostru, să-i descoperim …scrisul… Este un poet român de mare forță, după cum apreciază Armando.

Tatiana Ciobanu, dincolo de forța mesajelor, a impresionat prin calitatea prezentării acestora, ”rivalizând” cumva cu discursul din deschidere al lui Armando Santarelli, ambii fiind răsplătiți cu aplauze și …șușoteli admirative… în foaier, pe timpul pauzei unde Liliana Smerea Vacariu a surprins cu un tort imens dedicat poeziei, el însuși fiind o poezie!

Giorgio Modesti, un poet care scrie doar proză și cărți de specialitate, ne-a surprins cu evoluția sa pe scenă ca la final, un Giorgio în miniatură, Davide Modesti, fiul său, pur și simplu a fost deliciul sălii cu recitarea unei scurte dar frumoase poezii…

Liliana Smerea Vacaru a recitat trei poezii foarte frumoase, care au fost integral receptate de public cu emoții stârnite de mesajele puternice ale textelor. Tortul și evoluția pe scenă face din Liliana regina întâlnirii de astăzi.

Mirela Leahu Varga, una dintre cele mai importante voci lirice ale cenaclului, proaspăt debutată în volum, a cărei lansare va fi foarte curând, a recitat astăzi una dintre cele mai frumoase poezii scrise de Alda Merini. Mirela face parte din staff-ul nostru și a trebuit să lase mai mult spațiu oaspeților, altfel, pregătise încă alte texte emoționante și, în plus, ar fi oferit în avanpremieră câteva din textele noii sale reușite: ”Adelante”.

Daniela Mihăeș Dany Deep, cu dezinvoltură și umor, ”amenințându-ne” cu noul său volum care abia a fost tipărit și care va fi lansat peste câteva zile, astăzi doar dându-ne să gustăm un scurt fragment, a animat un pic momentul.

Actorul Alessandro Di Somma, gazda noastră, a ținut un scurt discurs despre legătura între teatru și poezie, asigurându-ne de sprijinul său și pe viitor, fapt pentru care îi păstrăm reală gratitudine.

Revelația zilei: doi tineri fabulos de talentați, Alexandru Popescu, venit de la Londra, printr-un scurt elogiu cititului și muzei și… ”Cireașa de pe tort”, apogeul sărbătorii Poezie, Daria Riscan, care a vrăjit asistența cu prezența sa dar mai ales cu o suită de poezii autentice, cu zvâc și, cu promisiunea că va reveni la următoarele ediții de cenaclu, unde să ne bucurăm împreună de harul său.

Puncte în minus: Timpul prea scurt, doar trei ore, și… sala s-a dovedit neinspirat aleasă, publicul rămânând în picioare din lipsa de locuri. Chiar dacă teatrul este cochet, agreabil, primirea frumoasă, pentru comunitatea literară a românilor și prietenilor noștri italieni din Roma, ne-ar fi trebuit o sală de peste o sută de locuri.

Ziua aceasta a fost dovada că avem o mare sete de cunoaștere, de a descoperi marea poezie italiană și, totodată, valențele împletirii celor două culturi, italiene și românești. De fapt, poezia nu cunoaște nicio formă de discriminare, de separare, dimpotrivă, este un instrument de unitate și de comuniune spirituală.

A fost o zi reușită prin meritul tuturor celor care au contribuit și al celor prezenți în public, pentru care timpul nu a permis să-i invităm la microfon. Prieteni vechi și noi ai cenaclului, oameni care iubesc literatura și arta.

Notăm prezența a cel puțin patru doamne care au venit pentru prim dată în mijlocul nostru și sperăm că nu le-am dezamăgit și că vor reveni.

Mulțumim fiecăruia și tuturor, ar fi desigur o eroare să scriem numele celor prezenți fiindcă fără să-i înscriem aici pe absolut toți, și lesne am omite creând un prilej de rușine pentru noi.

Astăzi noi toți ne-am îmbogățit cu o pagină de istorie a cenaclului și cu trăirea unei zile într-o manieră aparte, cu bucurie și spirit liric.

Vă așteptăm la ediția următoare, 14 aprilie, ora 13.30, la Centro Culturale Giorgio Morandi din Roma

Galerie foto: Constantin Șorici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cdr 2021
roma